LGB  Lehmann-Gross-Bahn.

Het familiebedrijf Ernst Paul Lehmann in Nurnberg.

In 1881 werd het bedrijf Lehman & Eichner  door Ernst Paul Lehmann en Jean Eichner in Brandenburg gesticht. Zei maakten speelgoed en trommels uit blik. In 1884 stierf Jean Eichner en Ernst Paul Lehmann zette het toen kleine berdijf alleen voort.

 In eerste instantie ging Lehman door met het maken van metalen houders waarop hij patenten op aanvroeg. Dit om zijn ideeen te beschermen.

In 1888 wordt er een start gemaakt met gepatendeerd speelgoed. Dit na de opmerking van Lehmann: Nergens wordt er zoveel gestolen en gekopieerd van de uitvinders als in de speelgoedbranch.

In 1904 ging Lehmann op reis, hij stak de oceaan over en kwam in Amerika terecht. In St. Louis bezocht Lehmann een tentoonstelling en de band met Amerika is gelegd.

In 1908 kreeg zijn jongere neef, Johannes Richter, de leiding over de ontwikkelings afdeling. Lehmann had eerder zijn neef geholpen met het stichten van een fabriek waar Johannes zijn eigen vinding kon produceren. De vinding was de toiletspoeling met water. Johannes verkocht later dit bedrijf en kocht zich in bij Lehmann.

In 1934 stierf Ernst Paul Lehmann en Johannes Richter zette het bedrijf alleen voort.

In 1940 werden in Duitsland alle metalen, en alle andere meterialen om speelgoed te maken, naar de wapenindustrie geleidt. Het aantal mederwerkers is geslonken tot 45. De productie stopte toen Brandeburg bezet werd door het Russiche leger. Wonder boven wonder bleven bij de vernielingen van de oude binnenstad de fabrieksgebouwen van Lehmann bespaart.

In 1946 maakte Richter een kleine Russiche rekenmachine die bij de Russische Officieren zeer gewild was.

In 1948 werd het familiebedrijf, tezamen met nog 30 andere Brandenburgse bedrijven, onteigend en werd Lehmann een staatsbedrijf. Richter kon onder deze omstandigheden niet werken en vluchte met zijn gezin via Berlijn naar Nurnberg.

In 1950 werd in Nurnberg opnieuw een start gemaakt met de fabricage van speelgoed. In het kleine huisje wat de familie Richter bewoonden werd Johannes door zijn beide jonge zonen Eberhard en Wolfgang geholpen. Vader Johannes was gelukkig en hij zei: We zijn klein maar goed.

In 1956 stierf Johannes Richter en de beide zonen namen de leiding van de frima over. Voor zijn overlijden had Johannes een stuk grond in Altenfurt (voorstad van Nurnberg) gekocht. Dit voor een in de toekomst geplande fabriek.

In 1959 werd de nieuwe fabriek in Altenfurt geopend.

In 1968 werd op de speelgoedbeurs in Nurnberg de Lehmann-Gross-Bahn geintroduceert. Dit project is in het diepste geheim in 1965 gestart en het was met de introductie volkomen nieuw. Een modelbaan voor binnen- en buitengebruik, messing rails, Buhler-motoren, enz. De schaal is 1:22,5

In 1984 kwam het eerste Amerikaanse model, de Mogul 2018D. De fabriek werd geheel vernieuwd maar kort nadat de fabriek was opgestart stierf Eberhard Richter. Eberhard was verantwoordelijk voor de productie. De broers hadden een goede samenwerking waarbij Eberhard zich enthousiast overal inwierp. Wolfgang had veel goede ideeen en was iets voorzichtiger om iets door te voeren.

In 1999 kregen Johannes en Rolf Richter de leiding over de firma. Wolfgang Richter bleef als raadgever/adviseur aan en werd de ambassadeur van LGB.

 

In 2006 heeft de firma zijn 125 jarige verjaardag gevierd. In Nurnberg werd een groot LGB festival georganiseerd.

De filosoof Odo Marquard heeft eens gezegd: Toekomst heeft herkomst nodig. Deze wijze woorden betekenen dat modernisering en innovatie met continuiteit en betrouwbaarheid gecombineerd moeten worden. Lehmann heeft dat de 125 afgelopen jaar gedaan en hopen dit de komende 125 jaar ook vol te houden.

Alle LGB loks en wagens zijn UV-bestendig, zo ook bestand tegen regen en hogere temperaturen. De kunstof die gebruikt wordt is ontwikkeld bij BASF en heeft de naam "Luran S". Dit is een soort Polycarbonaad met hoge slagvastheid. Veel loks zijn voorzien van rookgeneratoren en geluidsmodules, dus roken en fluiten en toeteren de loks er vrolijk op los. Tijdens het rijden is een diesel of stoomgeluid hoorbaar en om het nog gekker te maken zelfs de remmen maken piepende geluiden bij het stoppen en bij de stations kunnen stationsgeluiden weerklinken.

In 2007, en wel op 26 Juli 2007, is LGB overgenomen door de firma Märklin. De huidige productielocatie gaat dicht en alle productiefaciliteiten worden ondergebracht bij productiefaciliteiten van de firma Märklin. De naam LGB blijft bestaan. Meer informatie:  Marklin-bericht.