Enkele ontwerpen van stations in LGB-spoor.

1. STATION "HAAKSBERGEN"

Station "Haaksbergen" 2016.

Station Haaksbergen is het station van de MBS (Museum Buurt Spoor). MBS heeft een spoorlijn tussen Haaksbergen en Boekeloo. Het tussenstation is bij de zoutmijn.

2. BAHNHOF "BAIERSBRONN 2009"

Rastatt (eerst volgende is Klosterreichbach)                                                                       Freudenstadt

Bahnhof "Baiersbronn".

In 2009 zijn wij op vakantie in Baiersbronn (Zwartewoud, Schwarzwald) geweest. Het daar gelegen station hebben wij natuurlijk aangedaan en het specifieke aan dit station is dat deze in een bocht ligt. Tevens ligt het station in een enkelspoors traject tussen Freudenstadt en Rastatt. Het is een vrij modern traject en wat opvalt is dat op grote displays wordt aangegeven welk volgende treinen aankomen en als het bijna zover is, hoeveel minuten het nog duurt voordat de trein aankomt (vanaf 20 minuten). De treinen aldaar zijn meer de treinen van het model metro of een wat grotere tram. Ook was er op het station een waterkraan aanwezig om stoomlocomotieven van water te voorzien. Zo nu en dan loopt er een stoomtrein tussen Karslruhe en Baiersbronn (zie links Murgtal-Dampfzug), ze reden niet toen wij er waren. Naast de twee stationssporen zijn er nog twee doorgangssporen en drie opstelsporen. De autoweg B462 doorkruist het spoor net waar het van enkel naar dubbelspoor overgaat (links in de tekening, oranje-blauw overgang). Het rechter opstelspoor verdwijnt ergens in de bossen en ging waarschijnlijk richting papierfabriek (Baiersbronn Karton). De afbeelding is zoveel mogelijk naar het echte voorbeeld gemaakt, we zijn echter wel afhankelijk van de beschikbare LGB-rails.

3. BAHNHOF "MORBACH 2011"

 

In 2011 waren wij op vakantie in Morbach (Hunsruck). Het station aldaar was niet meer in gebruik en was opgekocht door de aangrenzende houtzagerij. In het station woonden Poolse werknemers van die betreffende houtzagerij. Het spoor tussen Morbach en Buchenbeuren wordt enkel nog gebruikt om op geplande datum een rit met een railbus te maken. Het spoor tussen Morbach en Hermeskeil wordt niet meer gebruikt en er is een groep mensen die dit spoor weer gangbaar wil maken. De kosten bedragen nog net geen 4 ton maar dit geld krijgen ze niet (wel 5 milj. om er een fietspad van te maken als wij onze informant moeten geloven). Het traject tussen Morbach en Hermeskeil gaat over een mooie spoorbrug bij Hoxel. Het station op zich stelt weinig voor, een recht doorgaand spoor en een inhaalspoor. Een opstelspoor in het verlengde van het inhaalspoor en een aftakking naar de houtzagerij.

 

4. STATION "STEENWIJK"

    Station "Steenwijk" zoals deze nu is.

Station Steenwijk is een station tussen Zwolle en Leeuwarden (specifieker: tussen Meppel en Wolvega). Vroeger had Steenwijk een mooi wit station die in dezelfde stijl was gebouwd als Meppel. Helaas is dit station in de 70-er jaren vervangen voor een toen modernere uitvoering. Doordat vroeger Steenwijk een legerplaats had stopt elke trein in Steenwijk, dit is zo blijven bestaan ook al heeft Steenwijk geen kazerne meer. Wel is er een laad- en losperron voor de legervoertuigen en deze is nog steeds in gebruik. In de Oorlog was het tweede spoor tussen Steenwijk en Wolvega weggehaald omdat het gebruikte ijzer andere doeleinden toegewezen kreeg. Zo'n 25-30 jaar na de oorlog is het spoor weer verdubbeld (welk jaar weet ik zo niet meer). De lichtgrijze balk moet de weg voorstellen (Eesveense weg).

 

5. STATION "PEPERGA"

Station "Peperga" omstreeks 1886.

Heel lang geleden, zelfs voor mijn tijd, had Peperga een station. Station Peperga was gelegen tussen station Steenwijk en station Wolvega. Op dit station werden veel rotan meubelen op de trein gezet om zo naar klanten door het gehele land vervoerd te worden. Vooral in de buurt van Noordwolde werd veel Rotan verwerkt tot meubelen. Het op 15 januari 1868 in gebruik genomen station Peperga is op 5 januari 1941 gesloten en de plaats wordt nu gemarkeerd door een transformator station van de Nederlandse Spoorwegen. Zelfs waar nu in Noordwolde LGB verkocht wordt was daar vroeger uitsluitend Rotan te verkrijgen (en later een klein beetje LGB).

Station "Peperga" heden.

Vandaag de dag stopt de trein niet meer in Peperga. Alle gebouwen en zaken die ons aan het station zouden kunnen herinneren zijn weggehaald.

 

6. STATION "WOLVEGA"

Station "Wolvega" omstreeks 1923.

Dit sporenplan van Station Wolvega is bijna 90 jaar oud. Duidelijk is te zien dat de sporen tussen Steenwijk en Wolvega en tussen Wolvega en Heerenveen enkelspoors waren. Momenteel heeft het station drie sporen en zijn de sporen naar Steenwijk en Heerenveen dubbelspoors. De groene rangeersporen zijn verdwenen en het rode inhaalspoor is onderdeel geworden van het dubbele spoor.

Station "Wolvega" heden.

Dit is bij benadering het sporenplan van station Wolvega zoals deze er nu bij ligt. De beide hoofdsporen zijn rood en blauw getekend.