Laatste update 26-11-2023

Deze site was eerst te vinden onder de naam www.ab-treinen.nl, de site ab-treinen stopt op 30 november 2023 en gaat door onder de naam van www.hlogtmeijer.nl.

Maandfoto november/december 2023.

Seelvitz op Rügen.

Het station Seelvitz aan het traject van de Rasender Roland op het eiland Rügen.

Wat Rügen onder andere heeft is een 750mm  smalspoorbaan met een lengte van ongeveer 32km. Dagelijks worden er met drie stoomtreinen een dienstregeling gereden. Meer informatie over de "Rasender Roland" is wel op internet te vinden. Er wordt gereden met twee trajectafstanden, een korte van ongeveer 15km en de lange van ongeveer 32km. Op het korte traject komt elk uur een trein, op de lange om de twee uur. Het Korte traject gaat tussen de Oostzee badplaatsen Göhren, Baabe, Sellin ost naar Binz LB, het lange traject gaat door naar Putbus. Op de genoemde stations stopt de trein altijd, dan zijn er nog een aantal tussenstations waar de trein op verzoek stopt. Op de foto is station Seelvitz te zien, dit station ligt op het traject Binz - Putbus. Dit tussenstation heeft twee sporen, dus twee tegengesteld rijdende treinen zouden elkaar hier kunnen passeren. Dit is niet in de dienstregeling opgenomen. Wil je hier op de trein stappen dan is het de hand opsteken en de trein stop, je stapt in en de conductrice/conducteur zoekt je wel op om een kaartje te verkopen. Als je hier eruit wilt moet je dat bij het instappen aangeven.

Wie naar Rügen gaat is aan te bevelen om een bezoekje te brengen aan Prora. Begin jaren 30 (vorige eeuw) is begonnen met de bouw van een gebouw voor de recreatie van de Duitse soldaten die aan het front zaten. Het speciale hotel moest plaats bieden aan 20.000 recreanten uit de arbeidersklasse. Zoek op KDF Prora en er is gnoeg informatie te vinden. KDF staat voor Kraft Durch Freude (Kracht Door Vreugde).

***************************************************************************************

Deze site gaat over modeltreinen, met name Märklin modeltreinen. Getracht wordt in diverse hoofdstukken iets van treinen te vertellen. Dat de site nog lang niet af is zal in de hoofdstukken wel naar voren komen. In feite is een site over modeltreinen nooit af. Altijd is er wel iets nieuws te vertellen of ga je verder met de bestaande onderwerpen dieper uit te werken. Plaatjes en externe links worden in een nieuw venster geopend.

 Door op Ab zijn treinen of ab-treinen te drukken keert U terug naar de hoofdpagina. Deze verwijzing staat bij elk keuzemenu omdat het kan voorkomen dat alleen een deel van de site geopend wordt (bv bij zoeken in google).

 

De vraag die vaak gesteld is: hoe ben je met modelspoor begonnen? Het antwoord is simpel, en zo zullen velen begonnen zijn: Zo'n één keer per jaar ben je jarig en dan krijg je een cadeau. Op mijn negende verjaardag trok ik het papier van de grote doos die ik van mijn ouders kreeg en ik keek tegen de afbeelding van een zwarte lokomotief. De doos ben ik kwijt maar op internet (marktplaats) vond ik een foto van een zelfde beginset.  Bij het openen van de doos zag ik de beginset van die jaren, een zwarte tenderlokomotief, een tweetal karretjes, rails en een blauwe transformator. Vele Märklinisten die begin 1970 begonnen zijn herkennen vast de bekende doos van toen: nr. 0973.

Dit is dan de start van wat in de daarop komende jaren een soort virus is gaan worden. De inhoud, een tenderlok 3029, de twee lage bakwagens 4503, één rechte rail 5106, één aansluitrail 5111 en 8 bochten 5120. Van mijn twee broers en twee zussen kreeg ik de uitbreidingsset 5091. Deze bestond uit twee handwissels 5121, tien rechten 5106 en twee bochten 5100. Zelf spaarde ik op allerlei manieren nieuwe rails en karretjes bij elkaar.

De baan lag op de vloer onder de bank of werd op tafel opgebouwd. Later kreeg ik een vaste plaats met een grootte van 240*100 cm. Diverse baantjes hebben daar gelegen. Ook banen die automatisch geregeld werden met schakelrails. Het aantal loks was uitgebreid van 1 naar 4. De groene bovenleidinglok 3037, de rode rangeerlok 3044 en de blauwe NS lok 1202 had ik in de loop van de jaren bij elkaar gespaard.

Ook werd de vraag gesteld: Waarom heb je Märklin treinen en geen Fleischmann of Roco? Deze vraag is snel beantwoord: de keus hebben mijn ouders voor mij gemaakt, achteraf geen slechte keus. Hiermee wil ik de andere merken niet tekort doen door te beweren dat Märklin de 'top of the bill' is, dat is heus niet zo. Met de merken Fleischmann, Roco, Pico, Lima, Rivarossi, Trix (ook Märklin) is Märklin wel één van de bekendere merken, er zijn echter nog een veeltal merken die de markt bestieren.

Inmiddels vele jaren later dan mijn negende verjaardag is er aardig wat bij elkaar verzameld. Vele loks en wagens zijn her en der aangeschaft. Rijden doen ze nog niet omdat de baan nog gebouwd moet worden. De rails en alle bijkomende zaken grotendeels voorhanden, maar de bouw moet nog starten. Ook ben ik langzamerhand overgestapt op digitaal en dat doet toch anders denken dan analoog rijden. Toch probeer ik het digitale rijden als analoog te besturen, maar dat kan nog veranderen.

 

Op de site zien we treinen in de schalen Z, H0 en spoor-G (LGB). Voor  spoor-G is één lok van Märklin aangeschaft. Deze Märklin-lok heeft een iets andere schaal dan een LGB-lok maar rijdt wel op de rails van LGB.

Spoor G (LGB) is schaal 1:22, Spoor-1 (Marklin) is schaal 1:32, Spoor H0 is schaal 1:87, Spoor N is schaal 1:160 (niet in deze site), en Spoor Z is schaal 1:220. Nu zijn er meerdere schalen dan de hier genoemde bv schaal TT of H0e.

 

De meeste foto's op de site zijn foto's gemaakt met eigen camera of het zijn foto's die beschikbaar gesteld zijn uit privécollecties van bekenden. De afbeeldingen in het deel Märklin zijn afbeeldingen afkomstig uit boeken die gaan over Märklin (zie literatuur) of uit de Märklin jaarboeken. Voor de twee foto's van de beginset wil ik diegene bedanken die deze foto's op marktplaats heeft gezet.